@Bill Gates: use adolescence to lead kids to a passionfull future

Bill Gates asked the question on LinkedIn:
How can we do more to encourage young people to pursue careers in science and technology?

As my answer to that question is my purpose in life, the thing that I am truly passionate about, I would like to share that with you here:

Many people don’t know what they want to do when they are 18.
They have wasted an entire school career and don’t even know what they are all about, what their skills are and what it truely is they are passionate about. They choose for the next school based on choice of school, friends or fun. Passion is not the keyword in a teenage conversation, but it should!

In fact, a lot of people figure out many years later in life that what they did, was not what they truly enjoy. Some people even regret things they did in life. You can’t regret anything that you are very passionate about, because you cannot regret that your heart feels what it feels.

So, we should use the 13 years that kids are in school to figure out what each kids path is, by letting kids explore their talents and following their curiosity towards their passion which leads them into skilled talents.

I hope the time is coming soon that teachers will follow kids passions and curiosity in school, instead of governmental guidelines. That schools quit the road to better test scores as the best test scores can be achieved by good machines and we shouldnt use kids for that unworthy purpose.

 • Nathalie Druyts

  Ik zit al een paar dagen af en toe naar dit artikel te kijken. Wat ik me in eerste instantie afvroeg is waarom je het op je site geplaatst hebt? Wat wil je er precies mee zeggen? Je hebt het namelijk niet voorzien van commentaar, je onderbouwt Gates’standpunten niet of keurt ze ook niet af. Waar gaat dit voor jou dan precies over?
  Ik heb nagedacht over een aantal zaken waar Gates over schrijft en moet zeggen dat ik vind dat hij een aantal dingen door elkaar haalt. Daarnaast ben ik het over een aantal dingen gewoon niet eens met hem. Laat ik beginnen met te vertellen waar ik het wél over eens ben met hem:
  “letting kids explore their talents and following their curiosity towards their passion”.
  Het is inderdaad belangrijk dat scholen en vooral ook opvoeders/ouders beseffen te kijken naar waar de interesses van kinderen uitgaan en daarmee te werken, dat te kneden tot iets zinnigs, indien mogelijk op dat moment.
  Waar ik het helemaal niet eens ben met hem is dat hij aangeeft dat je op zeer jonge leeftijd al moet weten wat je later in het leven leuk vindt om te doen. Hoe kan dat in godsnaam? Je bent bezig met opgroeien, de wereld ontdekken. Hoe kan je dan al in staat zijn om te weten wat je de rest van je leven wilt doen? Daar komt bij dat een mens tijdens zijn volwassen leven steeds verandert en dus ook tot de conclusie kan komen dat ie een ander pad wil inslaan, ook op gebied van werk. De talenten die je dan op school ontwikkelde kunnen best vervangen worden door nieuwe talenten, talenten waar je op school misschien nog niet aan toe was. Wat me voor de borst stuit is dat hij het vooral over ‘skills’ heeft. Het gaat er dus om dat je weet wat voor kant je op wilt gaan waar het je carriere betreft. Dat heeft mijns inziens niet zoveel met passie te maken. We moeten in deze maatschappij werken want anders kunnen we niet leven. Dat je dan naar een baan zoekt die je leuk vindt is prima maar noem dat geen passie. Want als je baan een passie wordt ben je nog meer slaaf van die ‘government’ waar hij het over heeft, dan dat je beseft. Dit doet mij denken aan de ‘ideologie’ van Karl Marx. Als een onzichtbare deken omringt deze ons en alles wat we doen is terug te leiden naar de economie. Ik geloof dat ik het steeds meer eens ben met deze rooie rakker. Goed voorbeeld: Amerika. Hoezeer zijn mensen daar de slaaf van hun creditcard en hun schulden en dus de economie die hierdoor stand gehouden wordt? Ja… laten we onze kinderen vooral zo opvoeden dat ze denken dat ‘passie’in het leven gaan werken is (talenten dus ontwikkelen om er een goeie baan mee te krijgen) om er vervolgens de rest van je leven je schulden mee te kunnen afbetalen!!!
  ‘Way to go Bill Gates’. Intelligente tekst die je daar vertelt!

 • Hi Nathalie,
  De tekst was een antwoord dat ik heb gegeven op een vraag van Bill Gates. Maar ik vind het een compliment, wanneer je denkt dat de tekst van Bill Gates komt. 🙂

  Passie ontwikkelen en dan in loondienst gaan? Nee, ik denk dat dat voor veel meer mensen niet zal gelden dan wel. Natuurlijk zijn er mensen die zich prettig voelen in een bedrijf waar veel dingen geregeld worden. Maar ik denk dat de keuze voor loondienst veel te veel gebaseerd wordt op: er is geen andere mogelijkheid, hoe kan ik ooit ondernemer worden, of andere angst-gebaseerde gedachten. Ondernemen is een manier om beter te kunnen luisteren naar je passie en hier op in te spelen. Tevens is het financieel veel veiliger om ondernemer te worden dan in loondienst te gaan (hoewel vaak anders gedacht), je bent namelijk zelf verantwoordelijk om het geld te verdienen, om business binnen te halen, ipv dat je afhankelijk bent van een bedrijf of je er mag werken of niet. Meer verdienen in een bedrijf gaat ook lang niet zo gemakkelijk, dan met een bedrijf. Je kan onmogelijk 3 maanden achter elkaar om promotie vragen (en dit nog krijgen ook). Maar goed, zo gaat de discussie lekker een andere kant op. 🙂

 • Not sure what I missed in the Dutch language posts, but here’s my take from years of life energy coaching.

  The extent that children will be aware of what they’re here to do will have a lot to do with whether their parents are living “consciously” or “unconsciously”. This is because the energy of the parents flows directly into the consciousness of the kids…they can’t avoid it.

  If the parents understand they are spiritual beings having a human experience, their kids will know this too, and likely be sensitive to what their feelings are telling them. When they navigate life using their feelings, they will move towards what feels good and away from what doesn’t.

  That said, it is also quite possible that they are learning about their passion by doing lots of things that they aren’t passionate about. That way, it will resonate loudly when they find their highest path.

  Bill Gates is running a business the roots of which are from the mindset of monopolization bringing power. Today the planet is awakening to the understanding that individuals have unlimited power within them, which they can access by working in their passion. The mega-business is not in synch with the way the planet’s consciousness is moving, and perhaps this is why MS is finding it harder to attract people who want to work for it.

  Just a thought…

  Murray Ansell

 • Nathalie Druyts

  Hi Marieke,

  Ik lees nu pas je commentaar!!! Ik ben het met je eens dat passie zeker met ondernemen te maken kan hebben, niet altijd maar ik ken voorbeelden waar dat zeker het geval was/is.
  Ik vind het verkeerd om ervan uit te gaan dat je ‘skills’ automatisch je passies zullen zijn, die je dan gaat toepassen in ondernemen.Ik begrijp dat dit voor jou het geval is. Een kennis van me is prima ballerina bij het New York City Ballet en in loondienst helemaal op haar plaats en happy daar!!! Goed voorbeeld van iemand die fantastische en bijzondere skills heeft en toch niet wil ondernemen!!!
  Heb ik het in mijn verhaal over loondienst gehad? Ik dacht het niet. Ik ben het ook niet met je eens dat veel mensen uit angst in loondienst zouden zijn. Sommigen willen gewoon niet ondernemen, anderen staan er niet eens bij stil dat dit bewuste keuzes zijn die een mens kan maken (knipoog naar Marx). Inderdaad, sommigen zullen het eng vinden om voor zichzelf te beginnen, mede vanuit de idee dat het grotere risico’s met zich meebrengt.
  Laat ik hier duidelijk zijn; ikzelf wil wél gaan ondernemen dus ik ben geen angstige haas in loondienst die voor zichzelf opkomt nu. Ik ben op dit moment hard bezig mijn ‘skills’ te ontwikkelen om er ook zelf van te benefiëren later!!!
  Ik vermoed dat we op sommige punten langs elkaar heen communiceren per mail.
  Ik vind Bill Gates niet echt een supervoorbeeld van goeie ondernemer. Ik vind hem wel een supervoorbeeld van de ‘American Dream’ maar zoals je uit mijn eerdere bericht vast kon afleiden ben ik daar niet van gecharmeerd. Voor het gros zitten er namelijk te veel valkuilen aan vast. Voor je ‘t weet zijn je passies alleen nog het kunnen afbetalen van je Credit Cards aan het eind van de maand, ook wanneer je zelf onderneemt (materie aan de basis van de superstructuur, aldus Marx)!!!
  Voor de duidelijkheid:
  -Ik ben zeker geen aanhanger van Marx maar heb teksten van hem gelezen voor een filosofievak en moet zeggen dat ze voor mij, levend in deze maatschappij, een eyeopener zijn geweest.
  – Ik ben geen Anti-Amerikanist, ik zou er zelfs kunnen wonen maar het is absoluut een land waar je ten allen tijde regelmatig een stapje buiten jezelf zou moeten zetten om te kijken waar het in het leven ook alweer om gaat.

  Groet,

  Nathalie…