Gift Economy gaat verder dan ruilhandel

Ik ben een ervaren ruiler, dit doe ik graag via de post met mensenwereldwijd. Ze noemen het swappen en ik swap dan ook friendshipbooks, deco’s (decorated friendshipbooks), maar ook post-it notepads, summer items, hello kitty en nog allerlei andere curiosa.

Ook ruil ik veel via het LETS systeem in Amsterdam, Noppes. Je kunt daar je diensten of producten aanbieden voor Noppes. En deze Noppes kun je weer inruilen voor allerlei andere diensten.

Zo heb ik al een man gehad die loodgieterswerkzaamheden uitvoerde, en gaat iemand een schilderij maken van een foto van mijn zusje, en piano stemmen staat ook nog op mijn verlanglijstje. Ik merk dat ik het vooral gebruik voor de extra dingetjes die ik in het normale leven te duur vind. Mijn Noppes heb ik verdiend aan de baby kleertjes die ik wegdoe en een vakantie voor een gezin in ons oude huis in Emmen. Ook verkoop ik webhosting voor Noppes.

Maar waar ik nog beter in ben is geven:
Zo vond ik het al geweldig om in mijn Hello Kitty bedrijf van de bestellingen mooie kadootjes te maken. Zodat ik ze echt kon verwennen. Ook probeer ik altijd een goed plekje te zoeken voor dingen die ik in huis niet meer gebruik, maar die nog wel een tweede (en soms zelfs eerste) leven tegemoet kunnen zien.

Toevalligerwijs neemt Sinterklaas mijn voorbeeld over en pakt hij ook de meest geweldige kado’s in en verpakt deze tot mooie surprises.

Geven gaat verder dan ruilen. Het betekent dat je aan iemand datgene geeft, waar hij/zij blij van wordt -zonder- dat je iets terugverwacht. En dat is in deze wereld nog wel lastig. Want we denken altijd dat we leven in een wereld van schaarste, maar probeer maar eens de overvloed van mooie dingen te ontdekken. Die is er.