Kinderen kunnen zelf leren

Het grootste vooroordeel waar ik tegen aan loop is dat kinderen een leraar of school nodig hebben om te kunnen leren.
Dat is niet waar.
Want waarom doen we dan geen babies naar school omdat ze moeten leren lopen, leren praten en leren eten? Dat leren ze dus zelf, wanneer kinderen maar in een omgeving zijn dat ze dit nodig hebben of dat kinderen iets zelf willen doen. De drang om jezelf te ontwikkelen is zo natuurlijk dat je dat een baby niet hoeft te leren.

Helaas neemt de school daarvoor veel meer veantwoordelijkheid over waardoor het schoolgaande kind vaak het idee krijgt dat de leraar het beter weet. Maar nee, het kind weet echt het beste wat bij zijn/haar ontwikkeling past en waar hij/zij aan toe is.

Laten we dus het kind kind zijn, voedt het met veel verschillende en rijke materialen. Laat het kind een wereld zien die groter is dan de school en het kind wil graag die nieuwe digen zien & ervaren.

Ik kan zeggen dat mijn kinderen opgroeien in een rijkere wereld dan alleen thuis. Onze kinderen hebben al veel van de wereld gezien, zo nam ik Pim onze jongste met 6 weken al mee naar Toronto, Canada. De kids zijn natuurlijk van februari tot mei 2007 met ons mee geweest naar de Verenigde Staten, wat voor hun al de tweede keer was.

En misschien moeten we het maar anders gaan noemen om een besloten-en-afgescheiden-van-de-wereld-idee tegen te gaan. Lonneke & Paul noemen hun thuisonderwijs situatie Wereldonderwijs. Daar voel ik wel wat voor. Om de stigma’s tegen te gaan die er helaas bestaan.