Verwar hoogbegaafdheid niet met ADHD

De laatste jaren worden kinderen steeds meer bestempeld met ADHD. Sommigen zeggen, het is een trend: vroeger had je de kinderen gevoelig voor kleurstoffen, daarvoor de allergiën, nu is het ADHD.

Toch worden er veel kinderen bestempeld / gelabeled / in het hokje gestopt met ADHD. Wat niet altijd terecht is.

De eigenschappen die horen bij hyperactiviteit zijn: hooggevoeligheid, hoog energie niveau, en minder slaap nodig. Maar uit onderzoek blijktdat dit ook de eigenschappen zijn van begaafde kinderen.

Een studie van kinderen tussen de 2,5 en 12,5 jaar met de hoogste IQs, toont aan dat de ouders de volgende eigenschappen bij hun kinderen observeren:  

  • 90 % is "gevoelig"
  • 83 % concentreert zich op een activiteit tegelijk
  • 79 % heeft een hoog energie niveau of is erg actief
  • 50 % heeft minder slaap nodig dan andere kinderen
  • 44 % is gevoelig voor labels in de kleding en andere gevoelige dingen

Sommige studies tonen aan dat begaafde kinderen kort aandacht hebben voor en zijn snel verveeld. Andere studies tonen aan dat ze overmatig enthousiast zijn en ongebruikelijk intens, met grotere emotionele extremen, zoals compassie, verdriet en depressiviteit. 

Meer intelligente peuters zijn vaker gefrustreerd dan andere jonge kinderen. Hun verstand kan complexere uitdagingen aan, maar zijn geblokkeerd door hun fysieke nog-niet-zo-ver ontwikkelde motoriek. Of ze hebben meer complexe ideeen die ze willen uiten, dan dat ze verbaal al kunnen uiten.

Wanneer je het zwaar vind om je kind op te voeden, kan het zijn dat hij té slim is voor zijn vriendjes. Ongeveer 20 tot 25 procent van de begaafde kinderen heeft sociale en emotionele problemen – twee keer zo veel als bij andere kinderen.

Wanneer je kind moeilijk op te voeden is, denk dan niet eerst aan ADHD medicatie, denk aan de Universiteit!

Bron: The Everything Toddler Book, Linda Sonna