Vuurtje? Vlakbij de bosbranden in California

Wij zitten deze keer nog dichterop het vuur.
Maar gelukkig zijn we wel veilig.

Wel raar hoor, het is iets wat er hier bij het leven hoort. In de herfst, wanneer het heet is en er staat wind is de kans op bosbranden hoog. Zo ook de afgelopen week, het was 30-35 graden, heerlijk weer dus. Ik ben blij dat ik hier zit, maar het maakt het allemaal wat avontuurlijker.

Maar met deze branden is het toch anders. Het heeft iets apocalyptisch, overal ligt as, as waait in je gezicht. Alles zwart & wit en dus grijs. Het ruikt zo enorm naar vuur dat het lijkt alsof het één grote barbecue is. We blijven binnen en hebben de Wii maar weer eens aangesloten. Alle ramen & deuren goed afgesloten, maar dat is helaas niet genoeg. Alles stinkt naar vuur en rook, ook binnen in huis.

Je weet nooit hoe het met de wind gaat, die kan hier soms zo waaien en een nieuwe woonwijk aantasten. Het rare is dat in sommige woonwijken er soms huizen uitgebrand zijn en het huis ernaast niets mee aan de hand is, natuurlijk omdat de brandweer het zo goed onder controle heeft. Andere gebieden, waar maar een paar huizen zijn, en mega veel groen, daar is er geen beginnen meer aan.

Het vuur is hier ong. 5 mijl vandaan, dat is ongeveer 10 km. Ik ken wel veel mensen die vlakbij het vuur zitten, en 2 moeten wellicht evacueren. Misschien zijn ze dat al, want ik kan ze niet bereiken.

Het is erg raar, want normaal zie je hier nooit een wolkje, en nu lijkt het wel of we in een grote aswolk zitten. Er is niemand buiten. De lucht is erg ongezond, we hebben snel last van astma & hoofdpijn.

Kijk maar op de kaart, dan kun je zien waar de branden zijn:

Wij zitten links van de 57, ons adres is lakeside drive, buena park, mijn kantoor is dichterbij, maar nog steeds veilig, namelijk 122 N. Harbor Blvd, Fullerton.

Honderden huizen zijn inmiddels verbrand, en 10 duizenden mensen zijn inmiddels geevacueerd. Er wordt natuurlijk enorm gebeld, om te kijken of iedereen veilig is en goed met mensen gaat. Bosbranden zijn hier onderdeel van het leven, net als de aardbevingen, maar dat maakt het niet minder spannend.